این روکشهای فلزی از سال 1950 به دندانپزشکی کودکان عرضه شده اند و درمان منتخب برای دندانهای شیری به شدت تخریب شده هستند.
این روکشها به مراتب بهتر از ترمیمهای بزرگ و چند سطحی با آمالگام و یا مواد همرنگ هستند و طول عمر کلینیکی بیشتری دارند.
هنگامیکه مقدار زیادی از نسج تاج دندان در اثر پوسیدگی از دست رفته باشد و یا دندان عصب کشی شده باشد، بهترین راه حفظ دندان استفاده از این روکشها است. این روکشها پیش ساخته و از جنس استیل ضد زنگ بوده و نیازی به قالب گیری ندارد.
بعضی والدین نگران ظاهر نازیبای این روکشها بوده و تمایل کمیبه استفاده از این روکشها دارند. در عوض بسیاری از کودکان این روکشها را دوست داشته و مشتاق داشتن دندانهای آهنی(نظیر مرد آهنی) هستند.
اخیرا روکشهای همرنگ دندانهای شیری نیز وارد بازار شده است و لیکن هم گران بوده و هم گیر و دوام آنها به خوبی روکشهای استیل نمیباشد. موارد کاربرد این روکشها عبارتند از:
ترمیم دندانهای شیری با ضایعات وسیع پوسیدگی تا زمان رویش دندانهای دائمیجایگزین.
روکش موقت دندانهای دائمیجوان با ضایعات وسیع پوسیدگی تا پایان دوره بلوغ (18سالگی).
ترمیم دندانهای شیری به دنبال پالپوتومیو عصب کشی.
ترمیم دندانهای با ناهنجاریهای ارثی و مادرزادی.
ترمیم دندانهای شیری پوسیده در کودکانی که نیاز به بیهوشی عمومی برای درمان دندانپزشکی دارند.
نکاتی ضروری در مورد روکش دندانهای شیری که دانستن آنها برای والدین حائز اهمیت است:
1-مدت زمان لازم برای عصب کشی و گذاشتن روکشهای استیل بر روی دندانهای شیری تنها حدود 10 تا 15 دقیقه میباشد.
2-بهتر است حداقل به مدت 30 دقیقه کودک از خوردن اجتناب نماید.
3-پس از درمان، لثه اطراف روکش تا چند روز ملتهب است. بنابراین رعایت بهداشت و زدن مسواک ضروری بوده و محل تماس روکش با لثه باید به خوبی با مسواک ماساژ داده شده و تمیز گردد تا التهاب موجود در لثه برطرف گردد.
4-دشمن این روکشها، شکلات و تافیهای چسبناک است و میتواند باعث کنده شدن آنها گردد. بنابراین به منظور کاهش میزان پوسیدگی و همچنین حفظ این روکشها حتی المقدور باید از خوردن تافیها جلوگیری شود.
5-در بعضی موارد ممکن است روکش(s.s.crown) لق شده و دربیاید. این مورد به ویژه در هنگام خوردن خوراکیهای چسبناک اتفاق میافتد.
در صورت درآمدن روکش کودک هیچ نگرانی وجود ندارد. در این موارد هرچه سریعتر به دندانپزشک کودک مراجعه نموده و روکش را همراه داشته باشید تا مجددا چسبانده شود. در صورتی که روکش بلعیده شود هیچ مشکلی پیش نمیآید و همراه با مدفوع دفع میگردد.
6-در زمان رویش دندانهای دائمی، روکش به همراه دندان شیری لق شده و میافتد و در صورتی که دندان لق نشد به راحتی توسط دندانپزشک خارج میشود.